BLATY KUCHENNE

Jak kuchnia, to oczywiście blat kuchenny. Czasem nazywany roboczym, służy jako przestrzeń do przygotowywania posiłków, na nim stawiamy drobne sprzęty AGD, kroimy, tniemy, ugniatamy, suszymy. Nie dziw więc, że jest to najbardziej narażona na uszkodzenia część kuchni :) W związku z tym, wybór typu blatu kuchennego jest bardzo ważny i należy skonsultować swoje potrzeby ze stolarzem lub architektem już na wstępnych etapach projektu. Jakie mamy blaty dostępne na rynku, w jakich kosztach, i kto może nam je zamontować?

BLATY Z PŁYTY MEBLOWEJ

Najbardziej popularne i najtańsze. Wielu producentów, jeszcze więcej kolorów i wzorów. Mamy do wyboru dekory drewnopodobne, kamienne, marmurowe, jednolite, połyskowe i matowe, a nawet z drobinkami kryształów. Odpowiednio zabezpieczony blat jest wilgocioodporny i nie powinien sprawiać problemów nawet w newralgicznych miejscach np. przy zlewozmywaku. Blat meblowy możemy zastosować też jako zamykający element kuchni w formie schodzącej nogi do podłogi, lub jako laminat ściany między szafkami dolnymi a górnymi. Występuje w grubościach 28 lub 38mm.

ZALETY:

  • tani
  • mnóstwo wzorów i kolorów
  • wykona go dla ciebie stolarz wraz z całą kuchnią
  • wszechstronny
  • laminaty często można spotkać zarówno dla blatów kuchennych jak i płyty meblowej, co ułatwia aranżację

WADY:

  • nie jest odporny na cięcie i krojenie, trzeba koniecznie stosować deski do krojenia
  • trzeba uważać na miejsca łączeń blatów, od razu ścierać stojącą wodę

BLATY DREWNIANE

Eleganckie, prestiżowe i przede wszystkim naturalne. Do wyboru różne rodzaje drewna, różne kolory lakierów lub olejów, a co za tym idzie, duży rozstrzał cenowy. Można zamówić blat z dużą ilością słojów, we wzorze klepki lub lity (niesamowity!). Dobrze zabezpieczone drewno będzie służyć latami nawet przy częstym kontakcie z wodą, a po tych wielu latach po zeszlifowaniu i ponownym lakierowaniu, kolejne wiele lat :) Materiał więc nieśmiertelny, jeżeli włożyć w niego trochę pracy. Blaty dębowe można kupić nawet w Castoramie i przygotować samodzielnie. Grubość blatu dowolna, kwestia ceny :)

ZALETY:

  • 100% naturalny materiał
  • nieśmiertelny, do reanimowania po latach użytkowania czy niewielkim uszkodzeniu
  • znudził ci się kolor? - Blat można przeszlifować i polakierować ponownie
  • wszechstronny
  • W większości przypadków zamontuje ci go stolarz razem z kuchnią

WADY:

  • nie jest odporny na cięcie i krojenie, trzeba koniecznie stosować deski do krojenia
  • delikatny po lakierowaniu
  • lakierowanie i olejowanie jest wykonywane ręcznie, a odcień nie zawsze będzie idealny ze wzornikiem
  • olejowany blat należy olejować co roku

BLAT DREWNIANY dębowy klejony klepka, źródło: DUALE studio produkcji mebli

BLATY KAMIENNE

Także bardzo eleganckie, prestiżowe i naturalne, ale już nie tak popularne. Dlaczego? Głównie ze względu na cenę i dostępność. Możemy wybierać między m.in. blaty granitowe, marmurowe i piaskowcowe, a w każdym z rodzajów z różnych wzorów. Blaty kamienne są odporne na działanie wysokiej temperatury i wody. Zależnie od stopnia połyskliwości, są łatwe lub trudniejsze w czyszczeniu. Z kamienia możemy tworzyć różne formy, np. łuki i okręgi. Bardzo pasują do wnętrz rustykalnych i klasycznych, ale odpowiedni wzór i rodzaj kamienia dobrze odnajdzie się także w nowoczesnych wnętrzach. Blat kamienny wyprodukuje kamieniarz, więc często jest to usługa osobna od montażu kuchni. Należy pamiętać o poinformowaniu o tym stolarza, ponieważ szafki kuchenne muszą być przygotowane na większe obciążenie.

ZALETY:

  • bardzo trwały materiał
  • odporny na wysokie temperatury i wodę
  • do pielęgnacji wystarczy woda, rzadziej specjalne detergenty

WADY:

  • drogie
  • najczęściej wymagają zamówienia osobnej usługi u kamieniarza

BLAT KAMIENNY, źródło: futurist architecture

BLATY KOMPOZYTOWE

Coraz bardziej popularne, niestety wciąż bardzo drogie. Są mieszanką minerałów z żywicami syntetycznymi i pigmentami. Mogą bezproblemowo imitować kamień, przy czym dają się dowolnie formować – mogą stworzyć blat wolny od wszelkich łączeń, w tym np. zlewozmywak. Są więc bardzo łatwe w czyszczeniu i utrzymaniu. Są też lekkie i wytrzymałe, więc wystarczy nawet 1cm grubości, żeby stworzyć w pełni funkcjonalny blat.

ZALETY:

  • dowolna forma, bez łączeń
  • łatwe w czyszczeniu i utrzymaniu
  • mogą być cienkie

WADY:

  • drogie
  • niska dostępność w Polsce

BLAT CORIANOWY, źródło: Cortal

Na rynku z pewnością dostępne są także inne rodzaje materiałów na blat kuchenny, natomiast powyżej wyszczególniliśmy najpopularniejsze. Wybór i tak jest dosyć duży, ponieważ oprócz samego rodzaju blatu, musimy wybrać także kolorystykę i wzór :) Jako studio produkcji mebli na wymiar chętnie pomożemy ci rozwiać wszelkie wątpliwości, a także doradzimy w kwestii kolorystyki.

SKONTAKTUJ SIĘ

paulina@dualestudio.pl
506 057 105